2013-01-16 @ 11:10:00 / Åsikt

Variera träningen-få en friskare ponny!

Din ponny blir inte bättre i dressyr bara för att du rider dressyr varje dag och hopptekniken blir inte bättre av att du enbart hopptränar. kanske tvärt om!Ensidig träning kan orsaka skador på hästen,och kan göra att hästen tappar lusten och frammotbjudningen och ni slutar att utvecklas. 
 
Istället kan man tänka på att variera träningen och få en glad ponny,som tycket att ridningen och dagens skötsel är det roligaste som händer varje dag. Kanske kan del skador undvikas om du planerar ditt träningsupplägg tillsammans med din tränare för att ge din ponny varierad och bättre mångsidig träning.
 
Hur varierar man träningen .
 
För att få en varierad träning till ponnyn ska man använda sig av en rad olika aktiviteter som t.ex. 
 
* Longering eller tömkörning                           *Klättring
* Markarbete/dressyrträning                            *cavaletti,bomträning
*hoppning                                                       *rida ut i alla gångarter t.ex. galoppera på raksträckor.
*skritta eller gå ut och gå en runda
 
När man bygger upp ponnyn,ska man tänka på att utbilda ponnyn rätt i förhållandet till ålder och tid man haft den.Inte heller jämföra med kompisarnas ponnys utan ha sin utvecklings plan. (Viktigt att du gör ett träningsupplägg tillsammans med din tränare.) 
 
Ett bra sätt att träna muskel,hjärta och lungor är klättring och intervallträning.Intervallträning =Galopp/trav i korta perioder(Lite högre tempo) ,blandat med skrittpauser för återhämtning.
 
För att stärka senorna är det viktigt att rida på olika underlag. på hårtunderlag (t.ex. en grusväg) gör senorna starka men också lite "stumma". Mjukt underlag gör senorna elastiska och ridning på lite ojämt underlag (t.ex. i skogen) gör att senorna lär sig anpassa sig till varierad påfresningg.
 
Att variera underlaget är även bra för ponnyns hovar. Man ska vara lite försiktig när man rider hästen på hårt underlag och inte rida i för högt tempo länge.
 
Variation
 
Dressyr:  Tänk på att även variera dressyren,att du tränar olika moment och inte tränar samma saker på varje dressyrpass.
Markarbete: Fältsits,gas och broms. (träna hästen att gå fram för dina skänklar och är lätt att stanna.
Hoppning: hoppa inte alltid så högt,även dettta ska varieras mellan teknik,smidighet,mindre och högre hinder. Hoppning hjälper till att lösgöra hästen och tränar lydighet samt fföljsamhet.Variera hoppningen med bommar,cavaletti m.m.
 
Så här kan ett ridschema se ut :
 
Dag 1 : Dressyr
Dag 2 : Utridning med klättring elelr skritt,trav och galopp på varierat underlag.
Dag 3 : Longering eller tömköring 
Dag 4 : Lång skrittur på varierande underlag.
Dag 5 : Hoppning
Dag 6 : Vilodag (ut och leda en runda).
Dag 7 : Lösgörande ridning,med bom träning/cavaletti.
 
 
 


Postat av: Nellie

Super bra inlägg! :D Jätte bra med lite inspiration hihi! Fin blogg också! <3

2013-05-13 @ 08:50:12 / http://equus.horseworld.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: