Ridövning - Markarbete som lossar kroppen
Niclas Haking, B-tränare i hoppning, delar med sig av en tvåstegsraket som först får med sig hästarna och sedan får dem runt innerskänkeln.
- Jag brukar göra de här övnigarna ofta, de är super. Man rider upp hästarna på yttertygeln och lösgör och formar dem. Det blir trevliga hästar, enormt lösgjorda, säger Niclas.
Stressa inte
När det gäller svårigheter är det vanligt att ryttarna blir för stressade och inte låter det ta tid, menar han.
- Man vill att det ska gå bra på en gång, men om man stressar blir det bara forcerat. Då finns det ingen tanke bakom. Det gäller att tänka orsak och verkan. Hästarna ska vara glada och pigga, och det ska inte bli bråk mellan häst och ryttare. De är levande djur och det är många omständigheter som spelar in.
Våga fråga
Niclas vill att hans elever ska ifrågasätta och diskutera.
- Om man förstår kan man tänka steget före.
Niclas tränar själv för Peder Fredricson och de har ett helhetstänk kring ridningen.
- Vi har mycket dialog kring allting. Peder är min mentor och vi taktikar kring allt.
En sak som Niclas upptäckt, tack vare dialogen, är hur han ska rida dagen före tävling.
- Nämligen inte alls! Jag har så svårt att fokusera på ridningen dagen innan tävling, och då kom vi fram till att det är bättre att longera hästarna då.
Gör så här:
A. Bygg med sockerbit och bom, på lägsta nivån.
Rid som en "fyrkantsvolt" och var noga med att vända hästen för ytterhjälperna.
- De flesta hästar är inte vana att vända mot väggen på det här sättet. De kan vilja vända åt fel håll. Visst kan det vara nära att ryttarna ramlar av, när hästen går till höger och ryttaren till vänster, men än har alla suttit kvar, intygar Niclas.
Det ska vara två galoppsprång mellan hindren, avståndet är åtta meter. Ha inte för bråttom, rid noggrant, ha hästen rak och sväng inte för snabbt efter hindret.
Rid övningen i båda varven.
- Det brukar gå bäst i vänster varv, de flesta människor är ju högerhänta och i det varvet har de koll på yttersidan, berättar Niclas.
B. Även här ska det vara sockerbit och bom på lägsta nivån. Du ska rida två galoppsprång mellan hindren, på båge.
- Här blir det lite svårare, det gäller att skapa plats för att runda hästen runt innerskänkeln. Annars blir det ett galoppsprång och rak väg, eller om man rider ut för mycket får man tre, säger Niclas.
Det ska bli ett galoppombyte på den andra bommen.
Att få lösgjorda hästar som formar sig kring innerskänkeln.
Svårighetsgrad:
Medel.
Tänk på:
- Låt det ta tid, forcera inte när det inte blir som du vill. Ta hellre en paus och gör om. Alla hästar grejar det här, även de som har svårt att byta galopp brukar komma loss i kroppen. Övningen brukar göra susen, säger Niclas.
Vi gjorde en sådan övning förut på en Pia träning verkligen bra träning!